En äppeltosca kaka som gjorts ännu godare med brynt smör. Receptet är baserat på Tareq Taylors recept.
Inredienser:
Smet
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 0,75-1 dl vetemjöl
- 0,75 dl mandelmjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- nypa salt
- 4-5 äpplen
- ca 2 tsk malen kanel
Toscasmet
- 100 g smör
- 1 dl farinsocker (eller strö/rör socker)
- 100 g mandelspån /hackade nötter
- 2 msk vetemjöl
- 2 msk mjölk
Till servering
grädde, lättvispad (vaniljsås eller vaniljglass)
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
- Bryn smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
- Vispa ägg och socker poröst. Blanda löst i mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och salt. Blanda till sist i det brynta smöret till en jämn smet.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform och smöra och bröa sedan formen. Häll i smeten.
- Skala och skär äpplena i klyftor. Häll kanel på äpplena och blanda om. Stick ner äppelbitarna i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills den börjar få lite färg.
- Bryn smöret till toscasmeten i en kastrull. Rör ner sockret så det smälter. Rör ner mandel, mjöl och mjölk.
- Ta ut formen och höj värmen till 200 grader. Häll toscasmeten över kakan och bred ut den jämnt. Grädda i 8–10 minuter tills toscan har fått lite färg.
- Servera kakan kall eller ljummen, gärna med vispgrädde, vaniljsås eller glass.