Bakat · Sött och gott

Äppeltosca med brynt smör

En äppeltosca kaka som gjorts ännu godare med brynt smör. Receptet är baserat på Tareq Taylors recept.

Inredienser:

Smet

  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,75-1 dl vetemjöl
  • 0,75 dl mandelmjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • nypa salt
  • 4-5 äpplen
  • ca 2 tsk malen kanel

Toscasmet

  • 100 g smör
  • 1 dl farinsocker (eller strö/rör socker)
  • 100 g mandelspån /hackade nötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk

Till servering

grädde, lättvispad (vaniljsås eller vaniljglass)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader, varmluft.
  2. Bryn smöret i en kastrull och låt det svalna lite.
  3. Vispa ägg och socker poröst. Blanda löst i mjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och salt. Blanda till sist i det brynta smöret till en jämn smet.
  4. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform och smöra och bröa sedan formen. Häll i smeten.
  5. Skala och skär äpplena i klyftor. Häll kanel på äpplena och blanda om. Stick ner äppelbitarna i smeten. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 25 minuter tills den börjar få lite färg.
  6. Bryn smöret till toscasmeten i en kastrull. Rör ner sockret så det smälter. Rör ner mandel, mjöl och mjölk.
  7. Ta ut formen och höj värmen till 200 grader. Häll toscasmeten över kakan och bred ut den jämnt. Grädda i 8–10 minuter tills toscan har fått lite färg.
  8. Servera kakan kall eller ljummen, gärna med vispgrädde, vaniljsås eller glass.

Lämna en kommentar