Hållbarhet · zero waste

Zero waste och komma bort från plast – Använd till slut eller släng?

Då man pratar om zero waste är att reducera och få bort plasten en av de första sakerna som kommer på tal för det är en så stor del av vårt avfall. En stor del av all mat är förpackat i plast, så även våra skönhetsprodukter, prylar vi köper och saker vi använder i hemmet.

Att reducera /få bort plasten som kommer in är bra men hur är det med alla saker i hemmet som man redan har som är gjort av plast och som har lång hållbarhet? De flesta av oss har skärbreden, köksredskap, förvaringskärl, städprodukter, hobby material, leksaker och mer som är gjort av plast. Vad gör man med det? Dessa är saker som håller i åratal ibland en livstid. Skall man slänga allt eller använda slut det?

Släng dina plastprodukter eller använd dem till slut?

Idén med zerowaste är att eliminera skräp och det som slängs bort; att då slänga alla sina plastredskap och produkter skulle vara konterproduktivt med motsatt effekt. Skapande av en enorm mängd skräp på en gång.

Att slänga alla sina plastredskap och produckter skulle vara konterproduktit mot #zero waste

Det förefaller sig således självklart att man borde använda sina plastkärl, plastskärbreden, plastverktyg m.m. så länge man kan för miljöns bästa.

Det finns dock en hållhake, plast är dålig för miljön och människan. Plast innehåller ibland tillägsämnen som är skadliga för människan och miljön så som ftalater, BPA och mikroplaster. Mikroplaster skapas dessutom av användingen av plastprodukter och plastredskap. De skapas då du tvättar dina syntetiska kläder, använder ditt plastskärbrede, mixar något i en plastbunke, förvarar varm mat i plastkärl.

Där finns dock en hållhake, plast är dålig för miljön och människan.

Jag har åtminståne inget intresse i att få plast i mig som lämnar kvar i kroppen eller ämnen som kan inverka på hormoner och möjligheten att få friska barn. Tanken på att min tvätt tillför plaster till miljön är heller inte uppmuntrande på något vis.

Med dessa insikter kommer det svåra valet:

Leva med potentiellt skadliga ämnen eller slänga bort all plast?

Min första instinkt är att slänga allt och inte ge miljön en tanke, bara rädda mig själv och mina nära från plastens skadligheter. Jag är dock inte så impulsiv utan valde att ta reda på för och nackdelar med båda alternativen.

Efter lite rotande och konsulterande verkar svaret dock vara att använd de plastsaker du har till slut. Släng sådant som är söndert och rispit, och försök prioritera att få bort plasten ur köket, särskilt det som rör din mat.

Denna plats är var jag är nu, med insikten att plast är skadligt men att det gör ännu större skada att slänga välfungerande saker.

Nästa steg

Jag har identifieraten stor del de plastsaker jag äger och singlat ut några som snart bör bytas ut. Jag undviker mina plastredskap så långt jag kan och lär mig om alternativa redskap och produkter.

Jag håller utkik på alternativ och hoppas jag kan hitta alterntiv som inte enbart är gjort av hållbara ämne (glas, metall, porslin, lera) utan även uppfyller andra krav. Om möjligt vill jag understöda lokala hantverkare, närproducerat, skandinaviska entreprenörer och småföretag. Jag önskar köpa ekologiskt och produkter med hållbarhet i åtanke som jag kommer tycka om att använda i åratal.

Orsaken till dessa krav är att köpa ett skärbrede av trä är inte svårt, det är bara att gå in i närmaste butik som säljer någon typ av köksutrustning eller inredning. Dock är det oklart varifrån träet är, var det är gjort, och vilka bindningsmedel som har använts. Därtill är frågan till vem vill jag ge mina hårdförtjänta pengar till? En konsumentjätte eller en individ som jobbar med vad denne tror på.

Hur tänker du om detta? Vad är dina krav och hur gör du för att uppnå dem?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s